Nordic Walking : Nordic Sporten 

Nordic
Walking
  Nordic
Sporten
 
Nordic Walking   Nordic Sporten

 

Home > Nordic Walking > Nordic Sporten

Nordic sporten

Nordic SportenNaast het nordic walking zijn er een aantal nieuwe varianten in korte tijd populair geworden. Nordic Sporten omvat alle bewegingsvormen die gebruik maken van poles. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en wil je een intensievere workout? Lees dan verder want hier vind je meer informatie over nordic blading, nordic running en skiken.

 

Nordic Blading
Nordic Blading is geen nieuwe sport. In Scandinavische landen, maar ook in Duitland en Oostenrijk, bestaat de sport al jaren en is het mateloos populair. Deze sport lijkt een mix van inline skaten, langlaufen en nordic walking. Nordic Blading is een "Total Body Workout". Door gebruik te maken van "poles" zet je het hele lichaam aan het werk. Je bovenlichaam, armen en benen wisselen elkaar continu af.
Over het asfalt rollen met poles in de handen. Het is voor menigeen een raar idee. Zeker voor de schaatsers en skaters. De trend lijkt een samensmelting van een aantal sporten, maar vereist een totaal andere techniek. Je stuwt jezelf niet alleen voort met je benen maar ook met je armen. Het is een goede cardio-training, en in tegenstellling tot het schaatsen en skeeleren worden alle spiergroepen aangesproken. In het bijzonder de rug, romp en schouders.
Een belangrijke tip: Oefen bij voorkeur op een skatebaan of op wegen met weinig verkeer en veel ruimte. Bij de uitzwaai komen de stokken tot ver achter het lichaam waardoor er gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan.

Materiaal
Je hoeft niet meteen al je euro's uit te geven wanneer je aan nordic blading wilt doen. Bijna iedereen heeft inline skates of skeelers en bescherming. Wel moet je nordic blading poles aanschaffen. De ideale pole-lengte voor de poles wordt verkregen door de volgende formule: lichaamlengte x 0,9 + 2,5 cm.

links:
www.exelsports.net
www.nordicblading.com

Nordic Running
Veel mensen denken nog dat nordic walking een sport is voor senioren of voor personen met een beperking. Niet is minder waar! De intensiteit waarmee je sport bepaal je zelf, en juist met nordic running kan dat uitstekend. Van wandelen tot hardlopen en intensieve fitnessoefeningen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarbij zijn sommige heuvels uitermate geschikt voor deze tak van sport. Met het nordic running werk je aan een bereconditie.
Nordic running is de meest intensieve vorm van de nordic sporten. Sommige denken zelfs dat het kan uitgroeien tot een Olympische sport. Nordic running is absoluut geen laagdrempelige sport. Het vraagt veel van je conditie, en door de snelheid is de cordinatie moeilijk. Je kunt jezelf tot het uiterste pushen.

Skiken
Skiken heeft veel weg van nordic blading.Het is een combinatie van skaten en langlaufen. Maar de skike kan meer dankzij zijn luchtbanden. Je kunt ermee over het gras en door het bos. Je kunt zelfs met skikes op het strand; eigenlijk overal waar je met een mountainbike ook kunt komen. Vandaar de naam, wat een afkorting is van skate en bike.  

De skike is eind jaren negentig uitgevonden door de Oostenrijker Otto Eder. Het is een schaats op twee luchtwieltjes, die je over je eigen schoenen vastmaakt. Het is net een Friese doorloper die je met gespen bevestigt. Aleen is er een groot verschil in techniek tussen skiken en schaatsten. Een schaats zet je iets schuin, maar op een skike moet je recht blijven staan anders val je.
Het zijn niet alleen topsporters die skiken. Nee het zijn mensen zoals jij en ik in iedere leeftijdscategorie. Mensen die meer willen bewegen voor hun gezondheid. Zelfs volstrekt ongetrainde mensen kunnen het. Je zult merken dat deze hobby snel verandert in je nieuwe levensstijl.

Skikes
De technische kenmerken van de hedendaagse skike:

  • Luchtbanden met binnenband, daardoor zeer vriendelijk voor de gewrichten. De wieldoorsnee bedraagt 150mm.
  • De skike is licht en stabiel door zijn aluminiumbouw (1,9 kg per stuk)
  • De skike is te verstellen voor de schoenmaten 36 tot 47

Omdat de skikes in snel tempo ontwikkelen kunnen de bovenstaande specificaties verouderd raken.

Schoenen en kleding
Skiken kan met normale schoenen. Het beste zitten wandelschoenen of sportschoenen. Je kunt heel ver gaan, tot het stunten aan toe. Als je deze intentie hebt zorg dan voor goede bescherming. Stunten valt onder extreme skiking. Ben je beginnend dan is bescherming een must! Zorg voor een helm en eventueel knie- en elleboogbeschermers.

Stokken
De stokken zijn hetzelfde als van nordic blading. Grofweg moeten de stokken een lengte hebben van 0,9 x de lichaamslengte. Je kunt de juiste lengte ook checken door het bandje van de grip op neushoogte te houden wanneer de polespike de grond raakt.
Een goede stok ligt comfortabel in de hand. De handvaten moeten voor optimale grip zorgen tijdens de afzet.