Nordic Walking : Poles 

Nordic
Walking
  Nordic
Sporten
 
Nordic Walking   Poles

 

Home > Nordic Walking > Uitrusting > Poles

Poles

Dit zijn de belangrijkste attributen die je nodig hebt.
Ten eerste heb je de telescopische stokken. Deze zijn gemakkelijk mee te nemen, maar wel zwaarder. Als je rustig loopt maak je de stokken korter. Wanneer je een tandje bijschakeld verstel je de stokken naar een langer formaat.

Het tweede punt is het materiaal waarvan poles zijn gemaakt. Er is keuze uit carbon en aluminium. Er wordt weleens gezegd dat carbon minder trilt. Maar dit verschil is nauwelijks merkbaar. Wat wel opvalt is het lichte gewicht van carbon. Hier hangt dan wel een prijskaartje aan. Gemiddeld zijn carbon poles 30 euro duurder dan aluminium. Maar is carbon beter dan aluminium? Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, het is een persoonlijke keuze van de nordic walker. Als je bijvoorbeeld voor een workout gaat is het aluminium effectiever omdat het zwaarder is.
Over de juiste lengte verschillen de meningen. Op het moment van schrijven pleiten sommige organisaties voor een kortere stok. De reden hiervan is de totale eindstrekking van de arm. Wij hanteren (nog) de oude manier. De formule om de lengte van je stokken te bepalen: Lichaamslengte maal 0,66.

Strap
De strap (lus) is een belangrijk onderdeel die vaak wordt onderschat.De strap is de verbinding tussen je hand en de pole. Bij een goede strap blijft de pole in iedere positie tussen de duim en wijsvinger.
Tijdens de stokinzet moet je altijd je kracht op de lus kunnen overbrengen.   
Bij een verkeerde strap raak je de stok tijdens de nordic walking beweging kwijt, of je kunt geen kracht in de lus ontwikkelen. Hierdoor is het onmogelijk om een goede techniek te hanteren. Test daarom altijd eerst in de winkel de stokken!

Handvat
Naast de strap is het handvat van de stok ook belangrijk voor het uitvoeren van de techniek. De meeste zijn ergonomisch verantwoord waardoor de vingers ontspannen en open in het handvat liggen.
Dit handvat is van kunststof, kurk en foam. Kunststof stokken hebben als nadeel dat er bij transpiratie verlies in grip optreedt, waardoor het uitvoeren van een juiste techniek bijna onmogelijk wordt. Daartegenover staat weer de vriendelijke prijs van het kunststof.
Mensen die meer kwaliteit eisen komen beter aan hun trekken met kurk. Kurk absorbeert het vocht waardoor de nordic walker altijd de controle heeft over zijn stokken. Kurk laat zich niet beinvloeden door het weer. De handvaten blijven dezelfde gevoelstemperatuur behouden ongeacht de weersomstandigheden. Enig nadeel van kurk: Het is gevoeliger voor slijtage en vuil. In de betere stokken vind je daarom foam. Dit is een stof die de eigenschappen bezit van kurk afgezien van het slijtageniveau.    

Spike
Aan de onderkant van je pole zit een spike of dop. Ze zijn gemaakt voor aanraking met de grond. Boven de dop of spike zit een "teller". Dit is om te voorkomen dat je poles wegzakken bij een zachte ondergrond.
Het verschil in gebruik tussen een spike of dop ligt aan de ondergrond. Een spike is speciaal voor een zachte ondergrond, terwijl doppen voor het asfalt zijn.