Nordic Walking : Wandelen: algemene tips 

Nordic
Walking
  Nordic
Sporten
 
Nordic Walking   Wandelen: algemene tips

 

Home > Algemene tips

Voorbereid op reis

Of je nou door de sneeuw loopt of in de brandende zon, iedere hike heeft weer zijn eigen charme én zijn eigen gevaren. Daarom is het van uiterst belang dat je goed voorbereid op pad gaat als je een mooie wandeltocht gaat maken. Om je hierbij een handje te helpen, hebben we een lijst opgesteld van items die je absoluut niet mag vergeten, maar ook dingen die je beter thuis kunt laten. Want een te zwaar beladen bepakking met allerlei ‘handige’ survivalsnufjes die je uiteindelijk nooit gaat gebruiken, daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van!

Wandelen: wat neem je mee en wat laat je thuis?

Schoenen

Je hebt zelf vast ook wel eens de fout gemaakt: een wandeling maken op schoenen die eigenlijk al lang weggegooid hadden moeten worden. Het resultaat is gigantische blaren en rode, opgezwollen voeten die smachten naar een massage. Daarom staan goede wandelschoenen bovenaan de lijst van onmisbare items voor een comfortabele wandeltocht. Laat je schoenen aanmeten bij een professionele outdoor-winkel en vergeet ze niet een paar keer aan te doen als je de hond gaat uitlaten. Inlopen is een must! Zelfs de meest doorgewinterde hiker met de beste schoenen krijgt nog wel eens een blaar, dus vergeet ook vooral je blarenpleisters niet!

Richtingsgevoel

Het lijkt heel logisch, maar het zal je verbazen hoeveel mensen op pad gaan zonder eerst goed de route te hebben uitgezocht. “Dat doe ik wel op gevoel”, denken veel beginnende hikers. Totdat alle bomen opeens wel heel erg op elkaar beginnen te lijken en je niet meer weet welke steentjes ook alweer van jou waren. Daarom is het heel belangrijk dat je een stevige kaart meeneemt (eentje die up-to-date is!) en een goed werkend kompas. Maar vergeet ondanks al die handige hulpmiddelen ook niet om af en toe je gezonde verstand te gebruiken; een weg nemen waarbij een groot bord met ‘danger’ erop staat, alleen omdat de gps dat zegt, is dus niet heel slim! Voor de mooiste routes kijk je op http://www.toerisme-midi-pyrenees.nl/. Ook goed om te weten: in het hele gebied zijn wandelroutes op een duidelijke manier aangegeven, zodat zelfs de meest onervaren hiker zijn weg kan vinden! Ook worden er adembenemende films getoond over de belangrijkste plekken van de regio.

Hou het droog

Iedereen die wel eens een wandeling van meer dan uur heeft gemaakt, weet wel hoe belangrijk het is om warm en droog te blijven tijdens het hiken. Toch kunnen we het niet genoeg benadrukken; van natte kleding is nog nooit iemand gelukkig geworden! Daarom is een goed (waterdicht!) regenpak van onmisbare waarde, je weet immers maar nooit wanneer er een wolkbreuk kan komen. Jezelf drooghouden is één ding, maar het is misschien nog  belangrijker om je spullen te beschermen tegen de regen. Neem daarom kleine plastic zakjes mee waarin je bijvoorbeeld je telefoon, camera en schone sokken bewaart. Zo ben jij tegen alle weersomstandigheden beschermd!

Samen of in je eentje

Sommige mensen vinden het heerlijk om in hun eentje op pad te gaan. Eindelijk de ruimte om alleen te zijn met je gedachten, geen ruzie over de bepaling van de route en in pure rust genieten van de mooie omgeving. Voor een wandeling van een paar uurtjes is dit ook zeker een aanrader. Maar ga je een langere tocht maken, dan is het toch verstandiger om een vriend mee te nemen. Iemand die je erdoorheen kan slepen als het zwaar wordt, waarmee je de spullen kan verdelen over beide rugzakken, of gewoon iemand die je gezelschap biedt; een loopmaatje biedt vele voordelen! Eén tip: neem iemand mee die een beetje op hetzelfde niveau zit als jij, want na twee keer een half uur bovenop de berg te hebben gewacht, is de lol er snel vanaf!

Beloning en pauzes

Na een paar uur hiken kan de vermoeidheid ineens toeslaan. Je wordt moe, hebt niks meer te zeggen tegen je wandelgenoot of je kijkt niet meer op van wéér een mooi uitzichtpunt. Hoe inspirerend de natuur vaak ook kan zijn, soms moet je gewoon even goed uitrusten. Om de moed erin te houden, is het slim om een klein beloningsmomentje voor jezelf in te lassen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat als je bij dat ene punt bent, je weer een snack mag nemen.

Wat laten we thuis?

Je kent het wel, je gaat één nachtje ergens anders slapen en je neemt spullen mee alsof je een maand op vakantie gaat. Je wilt op alles voorbereid zijn. Natuurlijk is dit zeker niet onverstandig tijdens een lange hike, maar overdrijf het niet! Hier nog een paar tips om ervoor te zorgen dat je je bepakking licht en efficiënt houdt.
  • Het lijkt logisch, maar een te grote tas zorgt automatisch voor een te zware bepakking. Kies daarom voor een iets kleinere tas, zodat je niet onnodig veel spullen mee kunt nemen.
  • De volgende tip is waarschijnlijk meer op toepassing op de vrouwelijke dan de mannelijke hikers, maar het is geen schoonheidswedstrijd in de bergen! Je hoeft dus echt niet voor iedere dag een nieuwe (lees: schone) en flitsende outfit mee te nemen.
  • Zorg voor sneldrogende, comfortabele en donkere kleding, zodat vlekken niet snel te zien zijn en je na een regenbui de volgende dag weer iets droogs aan kan trekken.
Met deze do’s and don’t wordt jouw hiking tocht een gegarandeerd succes. Tijd dus om je beste beentje voor te zetten! Kijk op Midi-Pyrenées voor de mooiste wandelroutes, must-sees én video’s.